De voordelen van een bewegingsmelder

De voordelen van een bewegingsmelder

Met een bewegingsmelder staat u nooit in het donker. Ook bespaart u energiekosten, omdat het licht niet langer brandt dan echt noodzakelijk is. Het licht wordt betrouwbaar ingeschakeld als u geen hand vrij hebt om de lichtschakelaar te bedienen. Met deze melder zijn energiebesparingen tot wel 70 procent mogelijk; de voordelen van een melder zijn dus groot. Een professioneel installatiebedrijf voor alarmsystemen in provincie Groningen kan voor u een bewegingsmelder plaatsen en deze eventueel aansluiten op een alarmsysteem.

Veiligheid

Binnen- of buiten, in kantoren of woningbouw: bewegingsmelders dragen bij aan meer veiligheid. Op ongewenste gasten heeft de detector namelijk het juiste effect; want welke inbreker staat nu graag in het licht? Het aantal woninginbraken neemt nog steeds toe. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met een inbraak. Per jaar worden er duizenden inbraken gepleegd in Nederland. Met zo’n detector verkleint u de kans op een woninginbraak. Sinds de corona uitbraak is het aantal inbraken wel afgenomen volgens het CBS.

Hoe werkt het?

Met een bewegingsdetector verloopt het aan- en uitschakelen van verlichting automatisch. Zodra je een ruimte of bepaalde zone betreedt, springt het licht aan. Wanneer je de ruimte verlaat, gaat het licht na een tijdje vanzelf weer uit. Een bewegingsmelder signaleert namelijk menselijke bewegingen in combinatie met snelle temperatuurwisselingen en geeft dit draadloos door aan de centrale unit. Eventueel kan de bewegingsdetector ook op een sirene of alarmlicht worden aangesloten.

Waar bevestigd?

Of u de bewegingsmelder aan het plafond monteert of aan de wand, hangt af van de omstandigheden. Er zijn melders waarbij beide montage opties mogelijk zijn en er zijn modellen die alleen aan het plafond of alleen aan de wand kunnen worden geïnstalleerd.

Beschermingsklasse

Er zijn bewegingsmelders voor buiten en melders voor binnen. Sensoren voor buiten hebben een hogere beschermingsklasse (IP 55), omdat zij aan regen en sneeuw zijn blootgesteld. Maar ook binnen speelt de beschermingsklasse een belangrijke rol: als de melder in vochtige ruimtes zoals een badkamer en douche wordt gebruikt, moet ook op de juiste beschermingsklasse worden gelet.

Registratiebereik

Naast de keuze of de sensor binnen of buiten moet worden gebruikt, is ook het registratiebereik van belang. Als een gang of een hal moet worden bewaakt, is in principe een aan de wand gemonteerde melder met halfrond registratiebereik van 180° voldoende. Wilt u twee kanten van een gebouw met één apparaat bewaken, dan is een buiten, op de hoek van het gebouw geïnstalleerde bewegingsmelder met een registratiebereik van 300° of 360° de beste optie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *